PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Torek, 12. 10. 2010, ob 21:00
L’ocelle mare (Francija), Core of the Coalman (ZDA/Češka) in Marko Karlovčec (Slovenija)

L’OCELLE MARE (Francija)

»…vse ‘stvari’, ki naj bi imele lastno identiteto, so zgolj otoki – projekcije nečesa podtalnega – in nimajo resničnih lastnih obrisov.« (Charles Fort, ‘The book of the Damned’)

Noge tolčejo po vlažni glini, lesenih tleh, dnu čolna ali v prah razpršijo mrtvo rastlinje. Bendžo odmeva na površini mlake ali v zaprti kolibi. Taki so opisi zadnje plošče »Engourdissement«. L’ocelle mare je ime pod katerim od leta 2005 nastopa Thomas Bonvalet, ki ga drugače poznamo kot kitarista kultnega in na žalost razpadlega francoskega akustičnega »math-core« dueta Cheval De Frise, ki so pred leti v Sloveniji že večkrat nastopili. Svojo eklektično glasbeno govorico nadaljuje s solo nastopom v katerem uporablja šest-strunski bendžo, orglice, glasbene vilice, trzalico iz posušenega maka, mikrofone, metronom. Do sedaj je izdal tri albume: »L’ocelle mare (2006)«, »Porte d’octobre (2008)« in »Engourdissement (2009)«.

CORE OF THE COALMAN (ZDA/Češka)
Za imenom Core of the coalman se skriva ameriški glasbenik, skladatelj, zvočni in instalacijski umetnik Jorge Boehringer. Core of the coalman sestoji iz kontinuitete in diskontinuitete viole, glasu ter elektronike na meji redom in kaosom. V zvočno raznoliki in včasih eksplozivni teksturi poudarja predvsem samo fizičnost zvoka ter njegov psihedelični odnos z našo zaznavno in okoljsko mehaniko. S tem, v osnovi eksperimentalnim, projektom je uspešno delil odre tako z rock bendi kot so Deerhoof, noiserji in elektroniki D Yellow Swans in 16 Bitch Pileup, avantgardnimi figurami tipa Ikue Mori in Pauline Oliveros ter nastopal na koncertih sodobne klasične glasbe, v velikih muzejih in galerijah. Kompozicijo je študiral na Mills Collegeu kjer so med njegovimi učitelji bili Fred Frith, Pauline Oliveros in Alvin Curran. Trenutno živi na Češkem.

Povezava: myspace.com/coreoggthecoalman

MARKO KARLOVČEC (Slovenija)
Marko Karlovčec je glasbenik (saksofon, no-input efekti, mešalna miza, kitara) katerega delovanje zaznamuje raziskovanje zapuščine free-jazza, noisa, hardcora, zgodovinskih avantgard in sodobne improvizacije. V zadnjem času deluje v duetu s priznano pevko, plesalko in igralko Ireno Tomažin s katero sta v samozaložbi izdala cd »That which happens is itself dripping red« in med drugim gostovala v multimedijskem centru Kibla Maribor kjer sta izvedla odprto kompozicijo »Excremental Sun Boxes«. Nastopa tudi s solo recitalom no-input elektronike pod imenom M.K. Internal Uprooting s katerim je izdal ročno oblikovan cd »Greetings from the sea«. Sodeluje tudi z izrednim vokalistom/freestylerjem/elektronikom N’tokom. Igra oz. igral je v improvizacijskih kombinacijah z glasbeniki kot so Tomaž Grom, Seijiro Murayama, Jaka Berger, italijanski duo Mimesys…itd.

Povezava: myspace.com/markosinai

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Menza pri koritu.

facebooktwitter