PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Sobota, 16. 10. 2010, ob 22:00
Džez pri koritu: Martin Küchen (Švedska), solo

Po izvrstnih nastopih, ki jih je imel v zadnjih letih na domačih odrih z zasedbama Exploding Customer in Angles, se saksofonist Martin Küchen tokrat pri nas ustavlja na dvodnevni rezidenci v Menzi pri koritu. Prvi dan rezidence, v soboto, 16. 10., se bo Küchen predstavil s samostojnim koncertom. V nedeljo, 17. 10., pa bo v 40-minutnem improvizatorskem nastopu združil moči z Ryuzom Fukuharo, v Sloveniji živečim japonskim plesalcem buta.

Küchen zadnjih petnajst let deluje pretežno v polju free jazza in svobodno improvizirane glasbe; poleg že omenjenih zasedb omenimo še navezi Trespas trio in Looper. Njegovo delo ob tem zajema glasbo za plesne predstave, eksperimentalne filme, zvočne instalacije in performanse ter razna sodelovanja z evropskimi in ameriškimi improvizatorji – med aktualnimi, denimo trio s Keithom Roweom in Seymourjem Weightom ter trio z Mattiasom Risbergom in Raymondom Stridom.

43-letnega pihalca smo pri nas do zdaj v živo spremljali predvsem v skupinski različici, ki temelji na free-jazzu, oplemenitenem z rockovskim in funk nabojem. Na tokratnem samostojnem nastopu bomo priča njegovemu raziskovanju zvočnosti saksofona, ki se odmika od jazzovskih nastavkov – raziskovanju, ki se mu Küchen posveča tudi na samostojnih ploščah Sing With Your Mouth Shut (2001), Music From One Of The Provinces In The Empire (2005), Homo Sacer (2008) in The Lie And The Orphanage (Mathka, 2010).

Drugi dan rezidence bo namenjen spojitvi zvoka in giba. Küchen bo nastopil s plesalcem buta Ryuzom Fukuharo, ki ga občinstvo Metelkove med drugim pozna po nastopih z japonskim improvizatorjem Seijirom Murayamo. Dvojec se je spoznal aprila letos na Češkem.

O Martinu Küchnu:
Küchen (rojen l. 1966 v Eskilstuni na Švedskem) je kot otrok gojil ljubezen do tolkal, vendar je bila flavta instrument, ki mu je na prigovarjanje staršev posvetil mlada leta. Pri trinajstih se je kot vokalist pridružil rockovskemu bendu, afiniteto do petja pa je phranil, čeprav je skupina čez nekaj let razpadla. V zgodnjih dvajsetih je kot poulični glasbenik igral po evropskih mestih in nekaj časa delal kot cirkuški klezmer muzikant. Hkrati se je začel vse bolj intenzivno posvečati jazzu in improvizaciji.

Solistični prvenec Sing With Your Mouth Shut je objavil leta 2001, za njegov jazzovski debut pa šteje živi album Live at Glenn Miller Cafe, ki ga je leta 2002 izdal z zasedbo Exploding Customer. Do danes je objavil več kot 25 plošč – solistična dela, albume s svojimi rednimi zasedbami ter enkratna sodelovanja. V letošnji beri omenimo vsaj še album AT37 tria s Keithm Roweom in Seymourjem Wrightom.

Povezave:
martinkuchen.com
mathka.pl/martin-kuchen-the-lie-and-the-orphanage
thewatchfulear.com/?p=3702
myspace.com/anglessextett
myspace.com/trespasstrio
myspace.com/explodingcustomer

Vstopnina: 7 € (en dan), 10 € (oba dneva).
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.

facebooktwitter