PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Nedelja, 18. 4. 2010, ob 21:00
Džez pri koritu: Brown Vs Brown (Nizozemska, Avstrija, Finska)

Štiričlanski kolektiv se po pol leta vrača k nam po izidu novega albuma Odds and Unevens, ki je jaunarja letos izšel pri ameriški založbi Cuneiform. Gre za drugi album v Amsterdamu delujoče zasedbe, ki je že s prvencem Twitch and Shout (PAO-records, 2007) dvigovala prah tako med glasbeno avantgardo kot po vseevropskem klubskem podzemlju. Kvartet so leta 2004 ustanovili Dirk Bruinsma, Viljam Nybacka, Gerri Jäger in Jeroen Kimman, inštrumentalisti in komponisti, ki prek številnih sodelovanj, pa tudi vsak posamezno vztrajno prispevajo k amsterdamski avantgardni sceni, delujejo kot svobodni improvizatorji, elektrončkarji, najdemo pa jih tudi v popularnejših alternativnih vodah. Zasedba Brown Vs Brown je nastala v skupni želji po nekoliko bolj žmohtni, konkretni in koherentni glasbi – v želji po nečem, kar sodi bolj v kontekst nočne klubske scene kot prestižnih avantgardnih odrov in nima preveč opraviti z abstraktnimi zvočnimi eskapadami. Z eno besedo, kot so pojasnili sami: v želji po glasbi, ki ima jajca.

Skladbe Brown Vs Brownu prispevajo vsi štirje člani, tako da so njihovi raznoliki glasbeni vplivi spojeni v precej samosvojo zmes. Kritiki so si edini predvsem v tem, da gre za muziko, zaradi katere bi bilo potrebno skovati kakšno novo žanrsko opredevljivko. Zato ne čudi, da se jih je v nekaterih slušateljskih krogih prijela fraza ‘glasba 24. stoletja’. Večinoma se poskušajo opisu njihovega zvoka previdno približati s poljubnimi kombinacijami izrazov kot so: math-, jazz-, -core, stumble-, -funk, alt-rock, free-, avant-, punk- in še kaj drugega. Ob koncertni predstavitvi novega ploščka Odds And Unevens se lahko po imenu sodeč spet nadejamo novih neparnih in zlomljenih ritmik, pospremljenih s čudnimi melodično-harmonskimi sestavi. Vse v rjavih odtenkih, seveda.

Dirka Bruinsmo, ki je v preteklosti muziciral s Fredom Frithom, Axelom Dörnerjem, Hansom Kochom,… poznamo kot dolgoletnega člana kolektiva Blast, trenutno deluje še v zasedbi Office-R. Skupaj z Viljamom Nybacko tvori mehko elektronsko obarvan strukturiran impro dvojec Friendly Boys. Oba sta tudi člana razvejane nizozemske mreže medsebojno prepletenih in sodelujočih zvočnih raziskovalcev N-Collective.

Viljam Nybacka, ki je študiral med drugim pod taktirko basista belgijske avant-jazz skupine Aka Moon Michela HatziGeorgiouja, komponira za različne zasedbe, deluje na nizozemski impro sceni s prepariranim basom in z elektroniko kot član N-Collective. Sodeluje tudi v plesnih predstavah s koreografom Inarijem Salmivaaro.

Bivši heavy-metalec Jeroen Kimman se je po študiju kitare v Arnhemu posvetil predvsem improvizaciji in kompoziciji. Poleg kitare se poigrava tudi z elektroniko in igra banjo. Svojo strast do countryja razvija v kitarskem duu z Markom Morsom Sleep Gunner. Med drugim komponira tudi za nizozemski indie-rock kvintet Roomtone.

Gerri Jäger je študiral bobne na tirolskem in amsterdamskem konzervatoriju in je prav tako zrasel iz black-metalskih ter hard-core zasedb. Metelkova ga je gostila že dvakrat v tandemu Knalpot, ki se ga spomnimo še posebej s poslednjega koncerta na dub-labu. Tam je dvojec prav za zveste obiskovalce ponedeljkovskih večerov nepričakovano priredil vse svoje skladbe, da bi pričaral ustrezno podlago že skoraj obrednemu ritmičnemu prestopanju. Gerrija srečamo še v duu Lopez/Jaeger, free noise triu The Black Napkins, v anarhističnem impro triu EKE, v Roomtone in še kje.

Zasedba:
Dirk Bruinsma (alt saksofon, kompozicija)
Jeroen Kimman (el. kitara, kompozicija)
Viljam Nybacka (bas, kompozicija)
Gerri Jäger (bobni, kompozicija)

Povezave:
brownvsbrown.com
myspace.com/brownvsbrown
myspace.com/dirkbruinsma
myspace.com/drummergerri
myspace.com/friendlyboys
myspace.com/theblacknapkins

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.

facebooktwitter