PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 9. 4. 2010, ob 21:00
I Šutka tani mo than / Šutka je moje mesto, predstavitev etno rap kompilacije, Makedonija

Romska mladina po urbanih središčih Evrope od prve polovice devetdesetih let naprej išče novo uporniško, lastno glasbeno identiteto v hip hop glasbi. Vzporednice med romskimi soseskami in ameriškimi črnskimi geti so zanimanje za črnsko glasbo in njene protagoniste med njo še okrepile. V skopskem romskem naselju Šutka že od srede devetdesetih let v lokalnih diskotekah vrtijo hip hop, okoli njih in lokalnih romskih rap studiev se zbira vedno več mladih, prav tako se da lokalni romski hip hop slišati in videti na tamkajšnjih romskih radijskih in televizijskih postajah. Sicer pa naj bi bila na skopskem koncertu Jamesa Browna pred leti kar polovica publike Romov.
Na potenciale novega romskega popularnoglasbenega vala se je lani odzval skopski FOSIM (nekdanji SOROS) in financiral snemanje in izid prvega skupnega albuma – etno rap kompilacije – najvidnejših skopskih romskih rapperjev, predvsem tistih z ostrejših, provokativnejših koncev scene. Ta bo pod naslovom ene lokalnih rapperskih himen I Šutka tani mo than izšel marca letos. V Slovenijo se na njegovo predstavitev in na prve koncerte izven Makedonije podaja osemčlanska ekspedicija petih rapperjev in DJjev (Ala-Aliona, Belgina, Errorja, Sabrija in NeLija) in treh spremljevalnih glasbenikov.

Vstopnina: 5 €.
Organizirata: Agim Brizani (v sklopu Festivala romske glasbe v Ljubljani – spremljevalnega dela Meseca romske kulture) in Menza pri koritu.

facebooktwitter