PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 2. 4. 2010, ob 21:30
NOISE FESTIVAL 2010 “Festival eksperimentalne glasbe in hrupa”

Tokrat že desetič + že deseto leto po vrsti!

Program:
Nastopajoči (od 21:30 naprej):
END OF SILENCE (Nemčija)
SKLO (R. Češka)
FAKE MISTRESS (Nemčija)
FUKTE vs. SUBURBAN HOWL (Italija)
MARKO A. KOVAČIČ (Ljubljana)
SUPRAPHON FAMILY (Slovaška)

Oba dneva:
Bolšji sejem plat/kaset/CD-jev
DJ program by DJ PERO-FOTAR

END OF SILENCE (Nemčija)
… so nastali leta 1990 iz korenin benda 7 MINUTES OF NAUSEA. Ko je 4-člansko postavo leto kasneje zapustil Mick Hollows, je zasedba nadajlevala kot trio. Danes sta ostala od originalne zasedbe dva člana, in sicer Matthias Weigand na basu in Achim Friederich na kitari, medtem ko se je vmes z leti zamenjalo kar nekaj bobnarjev. Na njihov stil glasbe so vplivali zgodnja industrijska glasba, noise in krautrock. Z improvizacijo kreirajo zvočne kolaže, ki so mešanica ambientalnega hrupa in drone/doom glasbe. Sami pravijo, da so njihovi koncerti glasni in temačni. Izdanih imajo kar nekaj stvari, datiranih od 1991 do danes: 7″ ploščo brez naslova, “Dogma Of Silence” enostransko 12″ vinilno ploščo, split 12″ s Tuchulcha, split kaseto s kanadskim HERMIT, v 90-ih pa so se pojavili na zdaj že legendarnih kompilacijskih izdajah, kot so “Killed By The Machinery Of Sorrow”, “Masters of Noise”, itn.
Povezava: myspace.com/endofsilencebeat

SKLO (R. Češka)
… so nastali l. 1999 z namenom ustvarjati zvočne kolaže z uporabo industrijske in druge opreme, kot so steklo, železni objekti, odpadni mlinčki za kavo, itn. V performansih v živo včasih dodajo še električno in bas kitaro, klaviature, itn.
Povezavi: hlukove.mysteria.cz, myspace.com/skloexperimentalnoise

FAKE MISTRESS (Nemčija)
… je ženska umetnica sodobne eksperimentalne glasbe, glasbenih sozvočij in inštalacij, ki kot vir zvoka uporablja glas, elektroniko in različne zvočne skulpture. V okviru sodelovanja z zvočnim umetnikom po imenu Dr.Nexus je lansko leto izšel vinilni album z naslovom “Fastandhot”, sodelovala pa je tudi pri zvočnem projektu Arie Antique z ostalimi ženskimi ustvarjalci.
Povezava: myspace.com/fakemistress

FUKTE vs. SUBURBAN HOWL (Italija)
FUKTE je harsh noise projekt italijana z umetniškim imenom F.D.B., ki kot vir zvoka uporablja kontaktne mirkofone, kasete, doma narejene inštrumente, elektroniko in efekte. Projekt je nastal že pred leti, prve izdaje pa so izšle lansko leto. Do sedaj pa jih je nanizal že preko 15! Pred časom smo ga imeli priložnost videti v živo v Ljubljani, tokrat pa bo nastopil skupaj s še enim italijamskim projektom SUBURBAN HOWL, ki se posveča bolj industrijskemu noise drone zvoku z uporabo kitare in kopice efektov. SUBURBAN HOWL je sodeloval z različnimi glasbeniki, ki uporabljajo različne strunarske instrumente, bobne, itn, izdanih pa ima okoli 10 izdaj.
Povezavi: myspace.com/fukte, myspace.com/suburbanhowl

MARKO A. KOVAČIČ (Ljubljana)
… bo prestavil projekt HRUPOFON, ki je doma narejena naprava za proizvajanje hrupa, nastala leta 2009.
“Hrupa fizikalno ne moremo opredeliti, saj je v bistvu psihološki pojem; nimamo pa niti natančnega merila za njegovo nadležnost. Hrupa domala nihče ne mara in je več ali manj nezaželen zvok. S poglobljeno raziskavo smo v našem laboratoriju z dolgoletnim sodelavcem, inž. Juvencijem Marinom, strokovnjakom na področju ciklično transformirane energije in Jevgenijem Skavčenkom, strokovnjakom za gensko mehaniko, sicer pa ljubiteljem nenavadnih zvočnih pojavov, prišli do novih spoznanj in hrup transformiramo v nove zvočne pojave in frekvenčno usklajujemo nezaželjene zvoke v nove dimenzije.” Avtorja: Jevgenij Skavčenko in Juvencij Marin.

SUPRAPHON FAMILY (Slovaška)
… so nastali iz korenin zasedbe SHITOBA, ki so že nekajkrat nastopili v Ljubljani. V performans duo SUPRAPHON FAMILY vključujeta različne materiale, kot so ročna in krožna žaga, tipkalni stroj, različne kovinske elemente, topljenje plastike, itn. Vse to pa je podkrepljeno z glasom, kostumi, svetlobnimi efekti in zvočnimi kolazi; vsa ta mesanica pa se temu primerno zloži v kaotično zvočno sosledje.

DJ PERO-FOTAR
[Old skool-beeper-chip-micro-electro-computer-game-film-children-horror-grind-industrial-cyberpunk štala]
DJ Pero-Fotar vrti predvsem elektronsko glasbo narejeno z enostavnimi zvočnimi čipi, analognimi synthesizerji in raznimi beepy elektronskimi efekti in igračami, ki dajejo glasbi zelo povdarjeno melodijo in toplino in kot vzorce zvoka črpajo iz enostavnih piskov, raztrganih bass linij, analognih sintetičnih valovanj, pa vse do digitalnih od A do Ž zvokov, podkrepljenimi z robotskimi ali naravnimi vokali, ki se prepletajo s kompaktnimi digitalnimi ali razpršenimi analognimi noise udarci in se ob priliki združujejo z razno raznimi živimi glasbenimi inštrumenti. Pero-Fotar u izi video posnetki:  slovid.com/tag/pero-fotar/video

Vstopnina: 5 €.
Organizira: DRMK drmk.slohosting.com

facebooktwitter