PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Sreda, 18. 2. 2015, ob 21:00
Bratko Bibič (Slovenija), Duo Čudars – Draksler (Nizozemska/Slovenija)

Bratko Bibič – harmonika, vokal

Bratko Bibič je od leta 1973 dalje permanentno aktiven kot avtor-komponist in izvajalec-interpret glasbe (klavirska harmonika, vokal) v različnih domačih in mednarodnih ansamblih ter v solističnih projektih. Je eden od prvih avtorjev in izvajalcev v Evropi, ki je harmoniko kot instrument emancipiral iz polja množičnoindustrijskih in domačijskih stereotipov. Glasbeni skupini Begnagrad, katere ustanovitelj, poglavitni avtor in tudi izvajalec/interpret glasbe je bil, je nedavno bilo dano priznanje, da je bila v 70. in 80. letih “ena od pionirskih skupin pri nastajanju svetovne glasbe” (“one of pioneers of World Music”, Swiss Music Info No. 3, May 1996). V 90. letih pa “Bibičeva plošča (CD The Madleys, 1996) znova dokazuje, da ne obstajajo bolj ali manj ugledni instrumenti, ampak samo bolj ali manj inovativni glasbeniki” (J. Potokar, Razgledi 17. 5. 1996).

V različnih, a ne številnih glasbenih skupinah, in samostojno kot solist je nastopil skupno na več stotih koncertnih in festivalskih nastopih doma v tujini. Snemal in (ko-)produciral je zvok za LP plošče in CD-je, za alternativne in nacionalne radijske programe in za TV Ljubljana, za eskperimentalne in igrane filme, za plesne in gledališke predstave.
Foto: Jože Svetličič.

Matiss Čudars – električna kitara
Kaja Draksler – Fender Rhodes

Duo Čudars – Draksler je nastal leta 2013 v Amsterdamu. Razvil je specifičen jezik preko izvirnih kompozicij in proste improvizacije. Čutiti je vpliv jazza in sodobne komponirane glasbe. Raziskavo zvoka duo razširja z naključnim nadomeščanjem klavirja s Fender Rhodes ali cerkvenimi orglami, z uporabo tolkal in z sodelovanjem v interdisciplinarnih projektih (vizualne umetnosti). Glasbenika zanima širiti meje zvočnih možnosti, poskušati vključiti osebne glasbene izkušnje in vplive.

Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Zavod Sploh in Menza pri koritu.

facebooktwitter