PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 16. 4. 2010, ob 21:30
Zeni Geva, Ruins Alone (Japonska) in Jakuzi’s Attempt (Avstrija)

ZENI GEVA (JAPONSKA)

Ni še leto naokoli, kar smo gostili tokijsko metalsko atrakcijo Zeni Geva. Nastop se je zgodil v zanimivem obdobju njene reaktivacije, ki ga obeležuje sveža koncertna plošča Alive and Rising (Hello From the Gutter, 2010), posneta septembra lani v Kjotu in Kobeju na Japonskem. Zeni Geva z njo prekinjajo diskografski molk, v katerega so se odeli po albumu Last Nanosecond – Live in Genova 2002. Hkrati je to njihov prvi uradni izdelek, odkar se je v bend po dvajsetih letih vrnil bobnar Tatsuya Yoshida, ki je ploščo tudi zmiksal in zmasteriziral.

Zeni Geva je otrok KK Nulla, tokijskega eksperimentalnega kitarista in inovatorja, ki je od njene ustanovitve leta 1987 tudi njen edini stalni član. Sedanja sodelavca, kitarist Mitsuru Tabata (poznamo ga iz zasedbe Boredoms) in bobnar Tatsuya Yoshida, sta se mu pridružila leto pozneje. Toda Yoshida je dal kmalu prednost drugim zasedbam in sodelovanjem (še zlasti noiserskemu dvojcu Ruins), in za dve desetletji zaprl poglavje “Zeni Geva.” Skupina se je pozneje še večkrat kadrovsko prenovila, toda že v svojem ranem obdobju je bila dovolj nenavadna, da je glas o njej dosegel ZDA. S podporo založbe Skin Graft in producenta Stevea Albinija je Zeni Geva pridobila čvrsto fenovsko bazo, ki se je iz ZDA razširila tudi na druge kontinente. Za založbe, kot so Alternative Tentacles, NUX Organisation, Skin Graft in Neurot Recordings, je do danes posnela dvanajst albumov.

Zasedba:
Kazuyuki Kishino a. k. a. KK Null (vokal, kitara, kaosspad)
Mitsuru Tabata (kitara)
Tatsuya Yoshida (bobni, vocals, kaosspad)

Povezave:
myspace.com/zenigeva
kknull.com/english.html

RUINS ALONE (JAPONSKA)
Tatsuya Yoshida se bo tokrat znašel v dvojni vlogi: bobnarsko funkcijo v Zeni Gevi bo namreč dopolnil z dolgo pričakovanim solističnim nastopom pod imenom Ruins Alone – nasledkom slovitega eksperimentalnega noiserskega dvojca Ruins, ki je v četrt stoletja postal skorajda sinonim za Yoshidovo ustvarjanje.

Delovanja 49-letnega bobnarja, skladatelja, improvizatorja in vokalista vendarle ne moremo reducirati na omenjeni zasedbi, saj je njegova glasbena kariera izjemno razvejena. Kot bobnar se je Yoshida kalil v tako prominentnih zasedbah, kot so YB02, Cicala Mvta, Zeni Geva in Acid Mothers Temple. Ob tem je (bil) vodja cele vrste samostojnih formacij (Koenji Hyakkei, Akaten, Korekyojin, Daimonji …). Nenazadnje pa je sodeloval z vrhunskimi improvizatorji, kot so John Zorn, Derek Bailey in Fred Frith.

Ruins je ustanovil sredi osemdesetih let in ga je ob seriji basistov uspešno krmaril do leta 2004. Dvojec je slovel po hrumečih, agresivnih rockovskih eskapadah in zvočnem terorju nad poslušalci, a si je ravno s tem pridobil zvesto publiko. Na Zahodu si je podobno kot Zeni Geva utiral pot prek založbe Skin Graft. Ker Yoshida po odhodu zadnjega basista Sasakija Hisashija ni našel novega sodelavca, je danes njegov idealni partner elektronska mašinerija, novi situaciji prilagojena zaščitna znamka pa Ruins Alone.

Yoshida je trenutno aktiven še v instrumentalnem triu Korekyojinn, ki raziskuje potencial poliritmije, in ansamblu Koenjija Hyakkeija, ki premošča vrzel med progresivnim rokom in sodobno glasbo.
S saksofonistko Ono Ryoko zadnja štiri leta sodeluje pod imenom Sax Ruins. Lani sta za založbo Ipecac objavila album Yawiquo.

Povezave:
myspace.com/magaibutsu_
skingraftrecords.com/bandhtmlpages/ruinspg.html_
jmusicamerica.com/us/database-artists-biography-879-ruins.html

JAKUZI’S ATTEMPT (AVSTRIJA)
Pod imenom Jakuzi’s Attempt bo tokrat nastopil Markus Steinkellner, vokalist in kitarist istoimenske avstrijske zasedbe, ki deluje od leta 2004. Skupina se opredeluje kot “odprt koncept”, kar bi lahko razumeli tudi v pomenu razmeroma pogostih kadrovskih sprememb. Do zdaj so izdali EP Jakuzi’s Attempt (2006) in remiks tega EP-ja, s katerima so začrtali svojo godbeno vizijo – svojevrsten hibrid punka, rocka, noisea in elektronike. Kot trio, ki ga ob Steinkellnerju tvorita Martin Pfeiffer (bobni) in Philipp Kienberger (bas), pa bodo aprila izdali sveži material.


Povezave:

jakuzisattempt.com
myspace.com/jakuzisattempt

Vstopnina: 12 €.
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.

facebooktwitter