PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Sobota, 3. 5. 2014, ob 22:00
Onkraj pri koritu: Kurws (Poljska) + Barka tone in bele plombe (Slovenija)

Serialka Onkraj pri koritu pod svoje okrilje vabi poljsko zasedbo Kurws, bend, ki je zrastel na punku osemdesetih in svoje delovanje utemeljuje na načelih DIY etike, a v samem izrazu sega daleč onkraj tega žanra. Predskupina bo Menzina hišna zasedba Barka tone in bele plombe, ki jo odlikuje enkratna zmes eksperimentalnega rocka ter liričnih presežkov Danija Kavaša.

Kurws so nastali maja 2008 v Wroclavu in leta 2011 izdali debitantski album Hole in the Ghetto, ki je v Evropi izšel v sodelovanju založb Qulturap, Oficyna Biedota, Trująca Fala in Blinded, v ZDA pa za založbo Bat Shit Records. Skupina je odtlej koncertirala po vsej Evropi. Bend, odvisno od okoliščin, deluje kot trio:

Dawid Bargenda – bobni
Hubert Kostkiewicz – kitara
Kuba Majchrzak – bas

… oziroma kot kvartet ali kvintet, obogaten z enim ali več izmed naslednjih članov:

Piotrek Zabrodzki (LXMP, Baaba, Efekt Moozgu) – sintetizator (2012 –)
Oskar Carls (Saigon, Davaj) – saksofon (2012 –)
Piotr Łyszkiewicz – saksofon (2013 – )

Nekdanji člani: Krzysztof Tokarski – saksofon (2009 – 2012), Wojciech Bajda – basovski klarinet, klarinet B (2011-2012)

Glasbo, ki jo igrajo Kurws, opisujejo oznake, kot so noise rock, post-punk, math rock, rock v opoziciji, funk, no wave in free jazz – vse to je namreč slišati v eksplozivni glasbeni mešanici, polni improvizacije. Njihovo skladbo Strefa Euro / Euro Zone lahko najdete na kompilaciji PL2UA, ki so jo posneli poljski glasbeniki v podporo ljudem, žrtvam konfliktov v Ukrajini, in je izšla februarja letos na bandcampu:

Skupina bo v Menzi pri koritu predstavila novi album All That Is Solid Melts Into Air, ki bo na evropskem tržišču dostopen junija letos.

Povezavi:
kurws.com
kurws.bandcamp.com

Barka tone in bele plombe je eksperimentalno rockovski kvartet, ki ga poleg vokalista in avtorja besedil Danija Kavaša sestavljajo še trije glasbeniki, za katere velja, da so kot sodelavci in nastopajoči tesno povezani z Menzo pri koritu, sicer pa vsi dolgoletni akterji domačega untegrunta: kitarist Martin Ukmar, kitarist Andrej Fon in bobnar Peter Šűklar. Prvenec Jasna slika črni oblak, ki so ga posneli v Menzi pri koritu, so leta 2012 objavili na bandcampu:

Vstopnina: 5 €.

Onkraj pri koritu je koncertna serialka, ki vam jo v živčne končiče in maščobno podkožje tišči vaša ljuba, draga Menza. Seznanjala vas bo z vsemi obrobnimi, manj dostopnimi, a eksplozivnimi in hkrati nadvse poslušljivimi glasbenimi praksami. Vemo, da je težko priti do dobre glasbe, a z nami je lažje…

Organizacija: Menza pri koritu.

________________

Medijski odzivi:
– Aleš Rojc, Radio Študent, RŠ recenzija, 4. 5. 2014.

facebooktwitter