PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Torek, 10. 9. 2013, ob 14:00
Skupni popoldanski program AKC Metelkova mesto na dvorišču

14:00 Sejem ročnih umetnosti, zinov in tiskovin.
Na sejmu bodo svoja dela razstavljali predvsem lokalni ustvarjalci in ustvarjalke. Med razstavljenimi unikatnimi ročnimi deli in manjšimi umetniškimi artefakti bodo pestri šiviljski, kvačkani, grafični, fanzinski, risarski in kiparski izdelki ter nakit.

S svojo stojnico se nam lahko priključite na naslovu: mladamenza@gmail.com.

14:00 Impro glasbene delavnice za otroke z Nežo Naglič, Andrejem Fonom, Samom Kutinom in Tomažem Gromom (pred Menzo pri koritu)

17:00 Urtíga (na Trgu brez zgodovinskega spomina)
Urtíga je sveža zasedba domačih improvizatork Ine Puntar, Ane Kravanja in Neže Naglič. Urtíga je portugalska beseda za koprivo. Kopriva je samonikla rastlina, ki raste na zapuščenih vrtovih, njivah, vlažnih gozdovih, ob cestah, nasipih in tudi visoko v planinah. Hipokrat in Horacij že pišeta o koristnosti uživanja kopriv, Plinij starejši pa celo zapiše, da mlade koprive spomladi dajejo dobro in zdravo hrano telesu in tistega, ki jih uživa, celo leto varujejo pred boleznimi. Za hrano se uporabljajo listi in mladi vršički koprive, nabrane spomladi in pripravljene enako kot špinača. Včasih jih mešajo tudi z drugo zelenjavo ali pa pripravljajo iz njih razne omake, juhe in solate.

urtiga

Urtíga:
Ina Puntar – glas
Ana Kravanja – violina
Neža Naglič – ogrodje pianina

17:30 Autodafé (Slovenija) – Metelkovanje z Zverinicami prijateljicami (pred Menzo pri koritu) Med svojim bivanjem v slikoviti benečanski vasici Topolovo je pesnik Matjaž Pikalo dobil navdih za otroško pesniško zbirko Zverinice prijateljice in ji dodal še zgoščenko, ki vsebuje štirinajst pesmi v izvedbi glasbene skupine Autodafé. Pesmi sta uglasbila Matjaž Pikalo in Luka Ropret. Zgoščenka je izšla v knjigi, ki je opremljena z ilustracijami Cosima Miorellija. V vseh teh letih delovanja je skupina postala priljubljena zaradi izjemno inovativne in ekstravagantne glasbe, ki vključuje tako zimzelene kot lastne pesmi, predvsem poezijo Matjaža Pikala. Skupina igra akustična glasbila in glasbo, ki obsega sintezo poezije, kabareja, šansona, punka in rock’n’rolla.

21:00 Primož Pugelj in Diego Mendez: We are Laibach.
Primož Pugelj in Diego Mendez predstavljata svoja zadnja dva filma We are Laibach o mestu Ljubljani, nenavaden, a še kako resničen prikaz totalitarnih, nestrpnih sistemov, ki so bili prisotni v zgodovini našega glavnega mesta. Film se z dokumentarno igrano poetiko loteva političnih problemov Slovenije, pa tudi izven nje, ko je govora o nestrpnosti narodov, v zadnjih 1000 letih, ko se evropska mesta obračajo desno in nazaj k svoji nestrpni preteklosti. We are Laibach poraja vprašanja, na katera vsak dobi svoje odgovore.

Kdaj postane igralec politik ? Ko začne delati profitne fundacije in akcije pod lažnimi pretvezami, da bi reševal svet, ko stisne roko aktualnemu politiku, ko naredi reklamo za interes kapitala in elite. Če pa se vprašamo še, kdaj postane politik igralec, je odgovor: ko s svojimi manipulativnimi lažmi in igralskim talentom tako dobro preslepi milijone, da pridobi na svojo stran za večjo podporo tudi prave, filmske.

Vstop prost!

facebooktwitter