PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Četrtek, 5. 9. 2013, ob 21:00
Predigra v 20. obletnico: Žoambo Žoet Workestrao (Razdrto)

ČESTITKE IN POZDRAVI

Praznovanje 20. rojstnega dne Metelkove napovedujemo v Menzi pri koritu s še tremi obletnicami. Ta september je tudi 13. rojstni dan našega kluba, 21. svečk upihujejo naši večerni gostje, Žoambo Žoet Workestrao, ki so pred dvajsetimi (!) leti prvič nastopili na sveže osvobojenem ozemlju Metelkove. Tako kot prvič, jih bo tudi tokrat ozvočil mojster Samo Ljubešič, tokrat z Linčem, in tako kot prvič jim bo za pijačo dala Nataša Serec. Zadnji Žoambotov album, Soap for Sweatshops (Zavod Sploh, 2012), je njihovo najbolj dovršeno delo, tako v produkcijskem kot v kompozicijskem smislu. Snemalna mojstra Ivo Lorencin in Bojan Babić sta sta jih ujela v puljskem studiu Partyzan, material pa je izvrstno sproduciral Aldo Ivančić.

Novi video spot za komad Salom i sisom:

Kompleksna rekonstruktivistična fuzija je kljub baročno obloženi naraciji plesna in prevprašujoča meje in pomene kodov popularnih godb. ŽŽW imajo prej smolo kot privilegij, da veljajo za avantgardo v svojem okolju, ki je njihovo – resda odprto in hitromiselno, a v osnovi rokersko – muziko ob nastanku obravnavalo kot eksperiment, improvizacijo in pozneje čudaški jazzy punk etno.

Komparativnim arheologom klubovanja bo morda zanimivo, da je ansambel premiero izvedel v ljubljanskem B-51, nastopal v zenitu ilirskobistriškega MKNŽ, v zagrebški Rupi, predhodnici današnje Močvare, redno gostoval v Komenski Stari šuli, soustvarjal festivala v Trnju in Škrbini, na dveh turnejah ujel zadnje obdobje nizozemskega underground klubovja, igral pod oboroženo stražo v Domu Srpske vojske v Nišu in tako nazaj. Nič manj eksotični niso bili njihovi nastopi na budipeštanskem Szigetu, na zadnjem ljubljanskem Novem Rocku, v dvorani nacionalnega bolgarskega radia, na silvestrskem odru sredi Skopja, na festivalu Moo v Rennesu, na londonskih turnejah, na izletih na Češko in v bivše republike SFRJ (razen Črne Gore), na puljskem festivalu Art & Music, ali na šibenskem Terraneu. Žoambo se lahko pohvali tudi z dejstvom, da je s takratnim urednikom Tomažem Zaniukom leta 2008 z izdajo albuma Lahko je s polno ritjo celibati lansiral založbo Radia Študent, ki se do danes bohoti s 35 naslovi.

Diskografija:
Soap for Sweatshops (Studio Partyzan, Pula; producent Aldo Ivančić, Zavod Sploh, 2012)
Cum Rectum Plenum Celibatare Facile Est / Lahko je s polno ritjo celibati (Pupedanski studio, Petelinje; producent Bob Drake, ZKP RŠ in KUD Mreža, 2008)
Svakoga dana u svakom pogledu sve manje nazadujem / Every dan in every sense I less regress
(Pupedanski studio, Drskovče; producent Bob Drake, Domači posnjtki, 2003, Manufracture, 2004)
Laibach – Tiranha (studio ZPSV, Koper; ZPSV, 1998)
Življenje brez janeža/Das leben ohne anus/Life without anis (studio MKNŽ, Ilirska Bistrica; producent Bojan Babić Babo, Manufracture, 2005) – del posnetkov izide tudi na kompilaciji Druga liga (ZPSV, 1995)
Kabelski kresovi (studio MKNŽ, producent Bojan Babić Babo, Ilirska Bistrica; FV, 1994)
Jokla (studio Čot, Jelšane; producent Bojan Babić Babo, pesem na kompilaciji No border jam, Front rock, 1993)

Foto: Andrea Siegl.
Vstopnina: 5 €.
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.

facebooktwitter