PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 7. 5. 2004, ob 22:00
RE-LAX 011: Manitoba (Kanada)

V polni zasedbi, v najboljši kondiciji in podkrepljena s prvorazrednimi vizualijami k nam prihaja ena od največjih zvezd novodobne elektro-akustične glasbe in odrska atrakcija, ki jo je britanski glasbeni časopis NME uvrstil v svoj Top Ten izbor live actov minulega leta!!!

“There’s all this lazy, complacent shitty electronic music where everyone uses the same keyboard sounds and shit drum sounds. Fuck that! Electronic music can sound like anything you want it to so why does it all sound the same? People aren’t very ambitious. Why be an imitation? Why not try be on some next level shit?”

Ta ogorčeni vzklik proti samozadostnostnem začaranem krogu, v katerem se vrti večji del današnje produkcije elektronske glasbe, prihaja iz ust kanadskega producenta Dana Snaitha alias Manitobe, slovenski javnosti zaenkrat še premalo znane prvokategorne zvezde nove glasbe, ki je s svojo alternativno vizijo razvoja elektro-akustične muzike navdušil svetovno glasbeno javnost do te mere da je njegov prvenec Start Breaking My Heart praktično čez noč povzročil senzacijo na svetovni sceni nove glasbe in bil razglašen za elektronski album leta 2002 pri Canadian Independent Music Awards, hkrati pa mu je istega leta odprl pot na CMJ Festival v New Yorku in vlogo “headlinerja” na najpomembnejšem festivalu za novo glasbo – barcelonskem Sonar Festivalu.

Njegov lanskoletni album Up In Flames je doživel histerične odzive medijev – med drugim so zapisali:

“A thing of beauty and wonder” MUZIK
“The whole thing satisfy like no other record released this year” X-RAY
“Both adventurous and accessible, a record in love with the obliterating power of sound” UNCUT
“A sprawling, bucolic tour de force, like early Mercury Rev on magic mushrooms” ARENA
“Album of the month” JOCKEY SLUT
“Album of the month” LOADED

Nevpadljivi 25-letni mladenič Dan Snaith iz Toronta preko dneva opravlja službo kot magister matematike, ko pade mrak, pa se Dan, sicer izšolani klasični in jazz pianist, prelevi v producenta elektro-akustične glasbe. Ni se treba ustrašiti teže teh besed – edina rigorozno resna stvar pri Danu je njegov čudaški smisel za humor, ki ga dolguje bolj svoji obsesiji s ploščami obskurnega, smotanega hip-hopa, kot pa manevriranju z abstraktnimi matematičnimi teorijami.

Prvi album “Start breaking my heart” (Leaf Label, London) je Dan zapolnil s toplimi, mavričnimi melodijami, poskakujočimi ritmičnimi vzorci in zvoki otroškega vrišča. Dan na albumu – raje kot da bi se posluževal tujih samplov – igra kitare in klaviature in te osnovne elemente dopolnjuje z računalniškimi poigravanji. S tem ustvarja elektronsko-organske zvočne učinke izjemne intenzivnosti.
Dana je med ustvarjanjem drugega dolgometražca vodil moto, ki se mu je izoblikoval v intenzivnem obdobju prečesavanja elektronske glasbene scene po izdaji prvenca: “If there’s anything that I’ve learned after Start Breaking My Heart – it’s that I don’t give a shit about electronic music!”

V takšnem razpoloženju je leta 2003 nastal album “Up In Flames” (Leaf Label).
Dan Snaith je ta album sicer naredil z isto, relativno skromno računalniško opremo, poleg kitare in klaviatur pa tu igra še na glockspiel (sorodnik vibrafona).

Ampak! Novi album zveni krepko drugače – čudovito kalejdoskopsko valovanje soničnih melodij, neubranljivo nalezljivi, mastni beati in morje zvokov iz vsakdanjega življenja – od budilk, čričkov, pasjega laježa, zvokov ulice – kljub temu pa zvočno morje nikoli ne prestopi bregov – vse je genialno in duhovito plasirano na učinkovita mesta v zvočni celoti. Dan Snaith dejansko komponira skladbe in se še zdaleč ne zadovolji s tlačenjem kupov zvokov v ProTools-ih.

“I wanted to do an album of wicked pop songs with textures, layers and weird instruments. I make music totally by ear, just by fucking around and experimenting. It couldn’t be less systematic and organised. When it’s sloppy and messy, that’s how I like it. Well, that will happen if you spend enough time soaking in albums by My Bloody Valentine, Spaceman 3, Mercury Rev, The Beach Boys, Neutral Milk Hotel and psychedelic rockers like The Byrds and The End.”

V živo Manitoba ni več solo laptop enota, temveč se je razcvetel v polnokrvno, z oljem podmazano koncertno mašino. Manitoba band sestavljata še dva kanadska multiinstumentalista, ki si na odru skupaj z Danom izmenjavata kitare, dva seta bobnov, klaviature, glockspiel in še kup manjših inštrumentov. V taki postavi so ob video pomoči irskega video umetnika Delicious 9 v lanskem letu izvedli preko 80 koncertov v 15-ih državah, med drugimi tudi na angleškem festivalu Reading, francoskem La Route du Rock, italijanskem Arezzo Wave, škotskem Triptych, norveškem Quart ter skupaj s Prefuse 73, Four Tet in Broadcast prekoncertirali ZDA.

Koncertna verzija Manitobe bila leta 2003 v britanskem glasbenem časopisu NME uvrščen med 10 najboljših bendov v živo, mnogi drugi mediji pa so Manitobin živi nastop povzdigovali kot dogodek, ki se ga na noben način ne sme zamuditi!

Diskografija

Albumi:

Start Breaking My Heart
CD (BAY 16CD) & LP (BAY 16V)
March 2001

Up In Flames
CD (BAY 26CD), LP (BAY 26V) & limited edition clear vinyl LP (BAY 26VX)
March 2003

Up In Flames (Special Edition)
double CD (BAY 26CDX)
September 2003


Singli:

People Eating Fruit
12” only (DOCK 24)
October 2000

Paul’s Birthday
12” only (DOCK 26)
February 2001

Give’r
12” (DOCK 29) & CD (DOCK 29CD)
November 2001

If Assholes Could Fly This Place Would Be An Airport
limited edition 12” only (DOCK 34)
January 2003

Jacknuggeted
12” (DOCK 35) & CD (DOCK 35CD)
February 2003

Hendrix With Ko
12” (DOCK 36) & CD (DOCK 36CD)
July 2003


Organizacija:
rx:tx – glasbena divizija Projekta Atol in Menza pri koritu.

_______________

Napoved:

– Damjana Kolar, Vikend vodič, Mladina, 7. 5. 2004.

facebooktwitter