PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Sobota, 14. 4. 2007, ob 20:00
Noise festival

Ob 20h: Video – Costes (Francija) “I Love Snuff” (1996)

Ob 21h: Koncert sledečih skupin:
Massaccesi (ZDA)
Odrz (Italija)
Zid.Buke (Hrvaška)
Pamba (Srbija)
Mattin (Baskija)

Massaccesi
Za tem imenom italijanskega filmskega režiserja tiči projekt, ki ga je John Fanning začel pred približno devetimi leti. Že kot najstnik je potoval po Evropi kot DJ ter v istem obdobju izdajal fanzin imenovan Skreem.
Tako kot na večino ustvarjalcev eksperimentalne elektronske glasbe, so tudi na njega vplivali avtorji zgodnjega japonskega nojza. Vendar pa John je in še vedno išče vpliv pri različnih glasbenih ustvarjalcih iz najrazličnejsih stilov. Na začetku svojega glasbenega ustvarjanja je z mešanjem vsega, kar mu je prišlo pod roko ustvarjal mešanico noisa in melodije, kasneje pa je temu dodal vokal, s čimer je dobil težji zvok. Dodan vokal je ustrazal tudi njegovemu glasbenemu izražanju, saj ga zanimajo performansi, kjer se uporablja celo telo in skupaj z glasom ustvari v glasbi občutek fizičnega. Prav zaradi nastopov polnih energije Massaccesi nemalokrat spominja na energičnost bendov punk hardcore scene. Tako kot v preteklosti je John tudi dandanes obseden z recikliranjem, kar se najbolje vidi v njegovih delih in nastopih, saj se poslužuje uporabe semplov različnih stilov in skupin. S kopičenjem zvočnih kolažev ustvari bizarno mešanico zvokov, kar pripelje do popolnega zvočnega kaosa. Del performansa je ponavadi lutkovna predstava, s katero zgolj poudari kaos v
svojih nastopih. Massaccesi je dosedaj izšel na približno desetih cd in cdr izdajah. Od teh naj omenimo zadnji album v nizu Celebrating the Destruction of Artistic Skill, ki je izšel lanskega novembra, L’Hotel Massaccesi ter prvenec iz leta 2000 I never fall apart because I never fall together.

Odrz je skupina, ki prihaja iz Italije in ki išče vedno nove načine glasbenega izražanja. Vsak projekt je mešanica različnih stilov, pri katerih vedno uporabljajo različna tehnološka pomagala. Odrz raziskujejo zvok in ritem industrijskega nojza skozi ponovno preverjanje koncepta koncertov in dokončne interakcije ne samo v glasbenem smislu. Fizične omejitve, ki naj bi sicer bile navzoče v live performansih, so odpravljene: vsi prostori, zgradbe, objekti in vsi ljudje postanejo objekt zvoka. S svojim konceptom razjedajočega hrupa, napadalnega brnenja in visokih frekvenc napadejo poslušalca in ga iztrgajo iz njegove pasivnosti. Vsi dosedanji projekti, ki so večinoma izšli pri norveški založbi TIB Production, so poimenovani z imenom skupine in zaporedno stevilko izdaje, saj je njihov zvok specifičen in govori sam zase.

Zid.Buke je projekt, ki temelji na improvizaciji in multimediji in je sad dvojca s Hrvaške. Člana Zida.Buke, Denis in Kruno, pri svojem umetniškem izražanju uporabljata kitaro, loope in množico efektov, pri tem pa v ospredje postavljata samo izvedbo pred končni produkt. Z uporabo semplov že posnetega materiala predstavljata refleksijo na svet, ki ju obdaja in se ograjujeta od brezosebnih hitov mainstreama. Denis in Kruno sta tudi člana skupnosti UKE in Domaći ter organizatorja in udeleženca EEII konferece, Multimedijskega kampa in ostalih festivalov. Sta tudi pobudnika in člana mreže svobodnih internetnih radijskih postaj MIR, GentleJunke kolektiva in udeleženca najrazličnejših aktivnosti/projektov s podrocja urbane kulture. Dvojec slovi tudi po scenskih performansih rezanja odsluženih avtomobilov na najrazličnejših festivalih, s katerimi kritizirata simboliko avtomobila kot potrošniškega imperativa.

Projekt Pamba je nastal leta 1999 v Kovačici v Srbiji. Brata Lehnart, Vladimir in Stevan, sta skupaj začela z raziskovajnem žanrov ambient, noise in proste improvizacije. Po izkušnji v prvem noisy crossover bendu Pessimist, z vplivi ruralnega okolja rojstnega mesta ter glasbe bendov Can, Faust, Swans, začneta s snemanjem lastnega materiala. Prvenec je bila izdaja The Light Behind, po katerem je sledil mini album Hectic. Že prvi posneti material je napovedal stil, ki se ga Pamba drži še danes. Ta slog glasbe se zvokovno giba med instrumentalnimi ponovitvami in svobodno improvizacijo z vplivi noisa. Prvenec na odrih duet doživi v letu 2001, najprej v Kovačici in potem kot gost skupine Fonograf v klubu Doma omladine v Beogradu. Dve leti kasneje Pamba posname glasbo za gledališko predstavo za lokalni teater v Kovačicah. Medtem se duetu pridruži Ivana Vereski na bobnih in v avgustu istega leta skupina nastopi na alternativnem festivalu (KOMAR), ki je zbral mlade in še neuveljavljene avtorje underground scene. Zatem Pamba posname nov material pod imenom Rural Esoteric, kot občasni član se skupini pridruži Jan. Leta 2004 so nastopali s skupinami Justice Yeldham and his Dynamic Ribbon Device (SKC, Beograd), z Neurocream (ekskurzija festivala GRRR!), s skupino Bezimena in leto kasneje imeli legendarni koncert s skupino Zemlja broj 9 v Akademiji v Beogradu. V tem času skupina doživi še eno spremembo, saj se jim na bobnih pridruži Nataša Šarkić namesto Ivane Vereski.

Mattin iz Baskije je glasbenik, ki je hitro pridobil sloves izrednega improvizatorja. Mattin je študiral vizualne umetnosti ter umetnostno zgodovino v Londonu. Poleg glasbenega udejstvovanja je tudi ustvarjalec filmov, s katerimi sledi tradiciji strukture šestdesetih let. Je tvorec številnih prodornih teorij o prosti improvizaciji in razbijanju dogem v glasbi. Mattinow slog igranja in pristop, pogosto spominjata na najbolj radikalne elektroakustične improvizatorje. Večino njegovega raziskovanja zvokov temelji na kontrastu med divjim hrupom in tišino ter med uporabo digitalnih in fizičnih zvokov računalnika. Poleg svojega solo delovanja redno sodeluje z glasbeniki elektronske glasbe kot tudi z glasbeniki akustičnih instrumentiov kot sta Radu Malfatti in Eddie Prevost. Mattin je sodeloval in nastopal s številnimi umetniki kot so: Rosy Parlane, Radu Malfatti, Dion Workman, Oren Ambarchi, Dean Roberts, Bruce Russell, Taku Unami, Matt Earle, Dieb 13, Xabier Erkizia, Takehiro Nishide, Margarida Garcia, Taku Sugimoto, John Butcher, Matt Davies in mnogimi drugimi. Leta 2001 je skupaj z Rosy Parlane in Eddiejem Prevostom ustanovil skupino Sakada, s katero so imeli številne cd izdaje pri različnih založbah. V zadnjih letih je bil aktiven v Londonu na underground sceni kot nastopajoči in kot organizator koncertov. V preteklih letih je nanizal številne turneje po ZDA, Japonski, Avstraliji, Novi Zelandiji in Evropi in bil udeleženec mnogih festivalov. Med drugim je tudi predaval o improvizaciji na glasbenem področju v Muzeju moderne umetnosti na Dunaju.

DJ program: Pero Fotar.

Vstopnina: 1 dan 6 €, 2 dni 10 €.
Organizacija: DRMK in Menza pri koritu.
__________________

Pamba v Menzi pri koritu:

Massaccesi v Menzi pri koritu:

facebooktwitter