PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Četrtek, 16. 6. 2005, ob 21:00
FESTIVAL STALNE GROŽNJE – POLETJE V MALI ŠOLI

AGRFT in Zavod No History vas vabita na drugo ponovitev predstave Crimes of the Heart – Made in Skopje.

Režija: Mare Bulc
Scenografija (na videu): Damir Leventi
Kostumografija (na videu): Slavica Janoševi
Igrajo: Alja Kapun, Ajda Toman, Medea Novak, Maja Martina Merljak in Samo Jakoš

Predstava po motivih drame Beth Henley: Zločini srca
Produkcija: AGRFT + No History

Ozadje:

Junija 2004 je šest študentov gledališke igre (Ajda Toman, Medea Novak, Maja Martina Merljak, Samo Jakoš) in gledališke režije (Mare Bulc) takratnega IV. semestra AGRFT z zunanjo pomočjo scenografa Damirja Leventija in kostumografinje Slavice Janoševi na AGRFT uprizorilo (melo)dramo Beth Henley Zločini Srca. Za omenjene študente je bila to zaključna produkcija ob koncu drugega letnika študija na akademiji. Predstava je bila v prvotni obliki ponovljena še enkrat, septembra istega leta na vrhniškem festivalu Cankarjada.

V začetku leta 2005 je prišla novica, da se s predstavo lahko udeležijo festivala evropskih dramskih akademij Skomrahi, ki se je odvil konec marca in začetek aprila 2005 v Skopju v Makedoniji. Režiser Mare Bulc je že pred odhodom začel razmišljati o popolnoma novi postavitvi predstave, ki bi bila primerna za tuje občinstvo in bi vključevala manipulacijo video posnetka originalne predstave z AGRFT v kombinaciji z igro igralcev v živo. Nova predstava je bila nato v celoti postavljena v Skopju.

1. aprila 2005 je bila v Makedonskem narodnem teatru v Skopju premiera nove predstave, ki je zdaj naslovljena Crimes of the heart – Made in Skopje. Predstava kot osrednji scenski element uporablja video posnetek originalne predstave z AGRFT-ja, ki je na različne načine manipuliran (zaustavljanje, hitro vrtenje posnetka, odvzemanje in dodajanje zvoka itd.). Na odru mu hkrati »parirajo« igralci, ki prikazujejo proces dela na originalni predstavi. Prav odnos med igralci, ki igrajo v živo, in posnetkom njih samih iz originalne verzije predstave, je zanimal režiserja, ko se je lotil nove, spremenjene verzije uprizoritve.

Organizacija: Menza pri koritu.

facebooktwitter