PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Ponedeljek, 20. 5. 2013, ob 22:30
The Subsonics (ZDA)

V Menzo pri koritu prihaja najbolj brezbrižen garažni rock’n’roll band iz Atlante. Someščani Black Lips, velikani sodobnega garažnega rock’n’rolla pravijo, da so Subsonics eden od najbolj zanimivih bendov iz Atlante. Frontman Clay Reed in bobnarka Buffi Aguero sta skupaj že več kot dve desetletji. Z različnimi basisti sta do sedaj izdala že sedem studijskih albumov. Zadnji In Black Spot je izšel prav lani pri založbi Slovenly Records. Posneli so ga v New Yorku, skupaj z Mattom Verta-Rayom, znanem po bendu Speedball Baby in super dvojcu Heavy Trash z Jonom Spencerjem.

Subsonics igrajo neobrušen, surov garažni rock’n’roll, ki se prepleta s šarmantnim melodičnim pridihom. Trio slovi po svojem nepretencioznem in iskrenem zvoku, ki v spomin prikliče kombinacijo Velvet Underground in ritmično nabritega Boa Diddleyja. Na trenutke se v njihovo razgibano zvočno izraznost prikradejo tudi kakšni The Cramps, kar je še najbolj občutno na njihovih zgodnejših albumih in tudi odštekanost The Voidoids jih je dodobra zaznamovala. Tisti, ki prisegate na newyorško sceno sedemdesetih in bende, kot so Ramones, New York Dolls in Television, boste prav tako prišli na svoj račun. Če bi Subonics delovali v njihovih najbolj plodnih časih, bi si brez dvoma lahko delili oder z njimi. Zvenijo kot kakšni mladci, ki preposlušajo zaloge rock’n’roll plošč iz petdesetih in šestdesetih let, ustanovijo bend in pričnejo igrati najbolj odbito verzijo punka.

Po drugi plati so Subsonics skozi leta razvili povsem samosvoj zvok, ki nas zapelje v diamantno deželo “bubblegum” garaže. Šarmantni trio prisega na rock’n’roll minimalizem, ki razen zadetih vokalov, kitare, basa in bazičnih bobnov – brez nepotrebnih činel, ne rabi drugega kot dobre pesmi. Te so izvedene hladnokrvno lahkotno in preprosto, toda z ubijalskim užitkom. Včasih nas trio zapelje tudi s kakšnim vložkom na klaviaturah in z vabljivimi spremljevalnimi ženskimi vokali. Triu ne manjka pristnih idej, ki vas bodo popeljale v svet brezčasnega garažnega rock’n’rolla. Subsonics so najbolj hladnokrven bend na planetu, ki igra najbolj pristen rock’n’roll kar ste jih kdajkoli slišali.


fb_1

Povezave:
myspace.com/subsonicsatlanta
slovenly.com/store/slovenly-releases/subsonics.html

Vstopnina: 10 €.
Organizacija: FV Music & Menza pri koritu.
_______________

Recenzija:
– Terens Štader, Subsonics & Dandelion Children, Radio Študent, 21. 5. 2013.

facebooktwitter