PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Petek, 17. 5. 2013, ob 21:00
Driving Dead Girl (Belgija) + The Real Things (Slovenija) + Kicks Of Ike Turner (Slovenija)

Driving Dead Girl je rock’n’roll četverec, ki bo razgibal vaše boke in našpičil vaše nepotešene rock’n’roll bobniče. Če vam je dovolj vseh možnih, tako imenovanih rockovskih bendov, ki se s svojim hrupom, melanholijo, zateženostjo in nastopaštvom pojmujejo kot rock’n’roll bendi, potem so Driving Dead Girl za vas.

Prava rock’n’roll bomba je nastala v Belgiji. Že pred desetimi leti sta Dim Wild in Donald Dondez združila moči v novo glasbeno pustolovščino. Prišla sta še bobnar J-F Hermand, ter basist André Diaz in sledili so prvi koncerti z izjemno pozitivnimi odzivi. Leta 2004 so se pojavili na festivalu Intarnational Dour, pozneje so si delili oder z bendi, kot so Radio4, Tokyo Sex Destruction, Black Angels in s številnimi drugimi.

Kaj hitro so posneli tudi svoj prvenec 50.000 Dead Girls Can’t be Wrong, ki je odražal njihov neposreden, garažno rockovski izraz. V tem obdobju so podpisali tudi pogodbo s priznano rock’n’roll založbo Bang!, ki jim je omogočila številne koncerte v Belgiji in Franciji. Po uspešnih nastopih, je bend ostal brez kompletne ritem sekcije. Sledile so številne menjave v zasedbi, preden se je oblikovala današnja super rock’n’roll kombinacija, ki jo ob Dimu Wildu in Donaldu Dondezu sestavljata še bobnar Vincenzo Capizzi in basist Dan Diaz. Bend je bil ponovno v polnem pogonu in pred nekaj leti so se pojavili na odru kot predvozači Black Rebel Motorcycle Club in divjih garažnih rockerjev Lords of Altamont. Odzivi na njihove energične rock’n’roll nastope so bili izjemni.

Leta 2010 so tako posneli svoj odličen drugi studijski album, z naslovom Don’t Give a Damn about Bad Reputation, ki ga nekateri označujejo kot posrečeno kombinacijo Jon Spencer Blues Explosion, Roya Orbisona na speedu in legendarnih The Cramps. Toda Driving Dead Girl niso samo odraz naštetih velikih imen. Skozi leta so zgradili mogočen, “pravi” rock’n’roll zvok, ki temelji na super dovršeni ritem sekciji, pristni, dinamični rock’n’roll kitarski medigri, in prodornih, ekspresivnih vokalih. To je zvok, ki kliče k svobodni izraznosti sodobnega rock’n’roll izbruha. Tako sočnega rock’n’rolla že nekaj časa ni bilo v Ljubljani, zato je to pravi koncert za radožive, neukročene rockerje, ki dobro vedo, kako naj bi zvenel pravi rock’n’roll.

fb_1

Povezavi:
drivingdeadgirl.be
myspace.com/drivingdeadgirl

The Real Things (Slovenija) so domača rock’n’roll poslastica. Navdušujejo s svojim skrbnim odnosom do garažnega rocka, detroitskega rocka, bluesa in avstralskega rock’n’rolla. Bendi, kot so MC5, The Stooges, Sonic’s Rendezvous Band, Radio Birdman, in številni drugi sestavljajo rockovsko šolo, ki je ponudila pravi teren za nastanek The Real Things. vse to se je odvijalo daljnega leta 2005, ko je pevec in kitarist Janez Juh povabil k sodelovanju odličnega bobnarja Matica Štumbergerja in super ritem kitarista Mateja Makovca. Kot prava zvočna bomba so eksplodirali na svojem prvem nastopu v Mariboru, takrat sicer še brez basista. Odzivi domače rockovske javnosti so bili naravnost fantastični, toda the Real Things so želeli še poglobiti svoj zvok in tu nastopi melodični basist Andrej Hočevar. Kmalu so nastali odlični demo posnetki, ki so predstavljali njihovo dinamično, razigrano in prodorno rockovsko svežino. Seveda so v tistem obdobju že nastopili v veliki večini domačih klubov, sodelovali so na Klubskem maratonu Radia Študent in se pripravljali na balkansko turnejo. Vendar prišlo je do manjših težav: bend sta zapustila ritem kitarist in kmalu za njim tudi bobnar. Pravih stvari se ne da ustaviti in sledi novo obdobje, ko se je frontmanu Janezu Juhu in basistu Andreju Hočevarju pridružil bobnar Luka Krže (Hic et Nunc). V letu 2010 se že odpravijo na krajšo turnejo po Hrvaški in Srbiji, sodelujejo na kompilacijah Rokerji pojejo pesnike in Sky Sunlight Saxon, ter igrajo na vseh pomembnejših domačih odrih. Triu se pridružita še kitarist Peter Voljč (Ride On, ki bodo nastopili na letošnjem FV festivalu 28. junija), Andreja Hočevarja pa je na basu zamenjal Gregor Dovjak. Konec lanskega leta so se zaprli v basistov studio in posneli čvrst prvenec Speak the Same Language, ki je 10. aprila izšel pri založbi Front Rock. Kljub skoraj desetletni rock’n’roll izkušnji The Real Things še vedno zvenijo surovo, toda še bolj pretanjeno kot v preteklosti. Njihov rock’n’roll je dinamičen, pogumen in razborit. The Real Things se ne ozirajo več v preteklost, temveč raziskujejo nove možnosti r’n’r zvoka.

Povezava:
myspace.com/janezjuh, slorock.si/the-real-things

Vstopnina: 10 €.
Organizacija: FV Music in Menza pri koritu.

__________________

Recenzija:
– Peter Recer, The Real Things, Driving Dead Girl, Kicks of Ike Turner, Radio Študent, 18. 5. 2013.

facebooktwitter