PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Sreda, 8. 5. 2013, ob 21:00
Džez pri koritu: All Included (Švedska/Norveška)

Martin Küchen – saksofon (Šve)
Thomas Johansson – trobenta (Nor)
Mats Äleklint – pozavna (Šve)
Jon Rune Strøm – kontrabas (Nor)
Tollef Østvang – bobni (Nor)

Njihova glasba je silovita in veličastna kombinacija svobodno improviziranih melodij in kratkih kompozicij, ovitih v estetiko akustičnega free jazza. Küchnov surovi in intenzivni zven se skupaj z Älklintovo razločno pozavno pridružuje trem podobno mislečim Norvežanom s sorodno strastjo do glasbe. Njihov nedavni prvenec za založbo Stone Floor Records kaže edinstveno predanost akustični in impulzivni medigri.

Martin Küchen – saksofoni
Martin je zadnji dve desetletji osrednja figura skandinavske free jazzovske in improvizatorske scene. Njegov neposredni pristop je poln glasbene iskrenosti in poštenosti. Pogosto sodeluje z glasbeniki, kot so Keith Rowe, John Tilbury, Phil Minton, Mark Sanders, Burkhard Beins, Andrea Neumann, Tony Bevan in Joe Williamson. Zadnje čase je veliko pozornosti požel tudi njegov sekstet Angles.

Thomas Johansson – trobenta
Trobentača Thomasa Johanssona se splača preveriti. Slovi po eksplozivni energiji in surovem zvenu in je eden izmed številnih zanimivih improvizatorjev na Norveškem v tem hipu. Thomas večino časa posveča svojemu kvartetu Cortex, ki ga sestavljajo Kristoffer Alberts (pihala), Ole Høyer (bas) in Gard Nilssen (bobni).

Mats Äleklint – pozavna
Stockholmski pozavnist Mats Äleklint igra vse več po vsej Skandinaviji in drugod po Evropi. Njegov močan in liričen slog je dokaj samosvoj. Mats je v zadnjih letih sodeloval z glasbeniki, kot so Dave Holland, Carla Bley, Steve Swallow, Angles, The Thing XXL, Per-Henrik Wallin in številni drugi.

Jon Rune Strøm – kontrabas
Jon Rune Strøm je eden izmed vodilnih novih basistov norveškega jazza in improvizirane glasbe. Slovi po skrajno energičnem igranju in izjemni vzdržljivosti, posveča pa se tako strogo jazzovskim projektom kot svobodni improvizaciji, denimo v triu Frodeja Gjerstada z bobnarjem Paalom Nilssen-Loveom. Jon Rune sodeluje tudi z drugimi priznanimi improvizatorji, kot so Mats Gustafsson, Ken Vandermark, Steve Swell in Raymond Strid.

Tollef Østvang – bobni
Tollef Østvang je mlad norveški improvizator. Starošolski zven bobnov združuje z neskončno radovednostjo do rezultatov spontanega glasbenega ustvarjanja v energičnem slogu, polnem topline in globine. Med kratkim bivanjem v Amsterdamu je stkal tesne vezi z nizozemsko jazzovsko sceno in sodeluje z glasbeniki, kot so Ab Baars, Michael Moore, John Dikeman in Wilbert de Joode.

Povezave:
martinkuchen.com
matsaleklint.com/matsaleklint.html
thomasjohansson.no
tollefostvang.com
stonefloorrecords.com

Vstopnina: 5 €.
Organizator: Kud Mreža / Menza pri koritu.

_________________

Recenzija:
– Marko Karlovčec, RŠ recenzija: All Included, Radio Študent, 9. 5. 2013.

facebooktwitter