PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Četrtek, 3. 1. 2013, ob 22:00
Punčke (Hrvaška)

Punčke so tričlanski ženski bend, ki je nastal konec leta 2007 v Vinkovcih. V bendu je bilo včasih šest članic, od konca leta 2009 pa se je utrdil v zasedbi Lucija (kitara, vokal), Ruby (bobni) in Iva (bas, vokal). Ker se nočejo omejevati na samo eno glasbeno smer, Punčke v svojih pesmih združujejo različne vplive in ustvarjajo drugačen zvok kot na začetku svojega delovanja, občinstvo pa jih pogosto opisuje kot indie-pop bend s primesmi Television, Joy Division, Patti Smith, EKV in drugih. Julija 20120 so izdale prvi uradni demo Robot koji hekla (na spletu je dostopen brezplačno). Album so pohvalili številni hrvaški, srbski in slovenski kritiki.

Punčke imajo za sabo več kot 100 koncertov na Hrvaškem, v Srbiji, BiH in Sloveniji. Med njimi je morda najpomembnejšinastop v finalu 4. Jelen Demofesta v Banja Luki, kamor se je uvrstilo 12 najboljših bendov regije. Leta 2008 je na filmski delavnici festivala Dorf nastal kratkometražni dokumentarec o Punčkah Tri boje revolucije (Tri barve revolucije), ki so ga predvajali v številnih hrvaških kinih in gledališčih. Skupina je leta 2009 posnela prvi spot za singel Bez potrebe, ki je več mesecev kraljeval na vrhu demo top lestvice oddaje Briljanteen na HRT. Konec leta 2011 je bend zapustila basistka Iva, ki jo je zamenjala Anja iz Novske.

Punčke danes živijo in študirajo v Zagrebu, kjer ustvarjajo nove komade. Zvok spreminjajo pri vsaki pesmi in kritiki jih pogosto razglašajo za veliki up balkasnke alternativne scene. Februarja 2012 so objavile EP Mehanizmi obrane, ki je doživel številne pozitivne kritike in jim omogočil več kot trideset koncertov po vsej Evropi. Do sredine leta 2013 načrtujejo objavo novega albuma. Hkrati bo izšel novi dokumentarni film o Punčkah.

Povezavi:
facebook.com/punchke
punchke.bandcamp.com

Vstopnina: 5 €
Organizacija: Menza pri koritu

___________________

Petra Pan (Menza pri koritu, 3. 1. 2013)

Bez potrebe (Menza pri koritu, 3. 1. 2013)

Jesen u New Yorku (Menza pri koritu, 3. 1. 2013)

facebooktwitter