PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
PRI KORITU SMO ENGLISH INFO PROGRAM MLADINSKI CENTER ARHIV
Torek, 12. 1. 2010, ob 21:00
Guano Padano (Italija)

“Italijanska eksperimentalna americana« je ena bolj posrečenih oznak, ki jo pripisujejo padovanskemu trojčku Guano Padano.

Godbene tradicije, ki jih navadno razumemo pod pojmom americane, skupina združuje z morriconejevsko glasbo iz špageti vesternov, jazzovsko improvizacijo in še čem. V njihovi glasbi je zato mogoče prepoznati zelo raznorodne vplive, hkrati pa jo odlikuje prepoznaven, guanopadanovski pečat.

Diskografski debitanti, ki so oktobra za ameriško založbo Import objavili prvenec Guano Padano, še zdaleč niso neizkušeni muzikanti. Kitarist Allessandro Steffana in bobnar Zeno de Rossi sta se spoznala v bendu slovitega »italijanskega Toma Waitsa«, Vinicia Capossele. De Rossi in kontrabasist Danilo Gallo sta protagonista underground jazzovskega kolektiva El Gallo Rojo. Steffanovo ime pa se je v zadnjih letih pojavljalo v navezi z Ribotovimi Ceramic Dog in Pattonovimi Mondocane.

Verjetno najbolj catchy podatek o Guano Padano je, da so na prvencu angažirali slovitega žvižgača iz Morriconejevih klasik, Allesandra Alessandronija (skladbi »El Divino« in »Bull Buster«). Ob tem pa je treba omeniti vsaj še kitarski prispevek Garyja Lucasa (Captain Beefheart, Jeff Buckley …), klarinetista Chris Speeda (Tim Berne, Uri Caine, John Zorn …) in slovitega italijanskega pevca Bobbyja Sola v obdelavi klasike Hanka Williamsa, “Ramblin’ Man”.
Nad Guano Padano ne bodo razočarani feni Calexica, ki skupini navsezadnje izrekajo podporo v obliki spremne besede Joeyja Burnsa na plošči Guano Padano.

Zasedba:
Allessandro “Asso” Stefana (kitare, banjo, omnikord, stilofon)
Danilo Gallo (kontrabas, vibrafon, klavir, orgle)
Zeno de Rossi (bobni in tolkala)

Povezava:
myspace.com/guanopadano

Vstopnina: 7 €.
Organizacija: Kud Mreža in Menza pri koritu.

_______________
Recenzija:
Goran Kompoš, Mladina.

Guano Padano, 12. 10. 2010, Menza pri koritu

facebooktwitter